به گزارش خبرگزاری فارس از کاشمر، محمدرضا اورانی پیش از ظهر امروز در نخستین همایش ملی روز جهانی پنبه که همزمان با برگزاری اجلاسیه این محصول در ژنو سوییس، با حضور مسؤولان، کارشناسان کشوری و استانی و پنبه کاران در مجتمع فرهنگی هنری سرو کاشمر برگزار شد، اظهار کرد: در حال حاضر محصول پنبه در ۱۷ استان از ۳۱ استان کشور کشت میشود، که بر اساس آمار استانهای خراسان رضوی، فارس، گلستان و خراسان جنوبی۷۷.۴ درصد زیر کشت این محصول را دارند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی با اشاره به اینکه استان فارس بیشترین میزان تولید پنبه و خراسان رضوی بیشترین سطح زیر کشت پنبه را در بین استانهای کشور دارند، یادآور شد: در ۲۱ شهرستان خراسان رضوی کشت پنبه انجام میشود و شهرستانهای سبزوار، نیشابور، سرخس، رشتخوار، بردسکن، تایباد و درگز با ۸۶ درصد زیر کشت بیشترین میزان سطح زیر کشت در استان را به خود اختصاص دادند.
وی با تاکید بر اینکه اجرای سیاستهای حمایتی باعث افزایش ۳ هزار هکتاری سطح زیر کشت پنبه شده است، ابراز کرد: فعالیتهای بهنژادی، تکثیر ارقام مختلف به ویژه زودرس و مقاوم، توسعه کشت نشایی، استفاده از سیستمهای آبیاری، کنترل آفات و بیماریها از جمله اقداماتی است که میتواند نقش مهمی در راستای توسعه کشت پنبه ایفا کند.
اورانی افزود: سال گذشته ۵۲ هزار عدل محصول کارخانجات خراسان رضوی بوده که در صنایع ریسندگی استان مورد استفاده قرار گرفته است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی بر تعامل صنعت با بخش کشاورزی و شناسایی مشکلات و دغدغههای این حوزه تاکید کرد و خاطر نشان کرد: در سایه حمایت ویژه از برداشت ماشینی، تقویت تشکلها و انجمنهای تخصصی و واگذاری امور به فعالان این بخش میتوان زمینه را برای توسعه و ترویج کشت این محصول فراهم کرد.
شهرک پوشاک در مشهد راه اندازی میشود
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان رضوی نیز در این همایش با اشاره به جایگاه و اهمیت استراتژیک محصول پنبه، گفت: اگر میخواهیم در روستاها شغل ایجاد کنیم و خانهها را در سطح روستاها تبدیل به کارخانه کنیم باید به محصول پنبه توجه جدی داشته باشیم.
علی رسولیان با بیان اینکه با بررسی وضعیت بازار و موضوع قاچاق و کالای خارجی باید مانع از ورود کالاهایی شویم که در داخل کشور تولید میشود، افزود: با توجه به اینکه عمده کالای قاچاق مربوط به محصولات نساجی است، اگر در این حوزه تولید خوب و با کیفیت داشته باشیم میتوانیم با نمونه محصولات خارجی رقابت کنیم.
وی با تأکید بر اینکه در شرایطی که با تحریم مواجه هستیم اما در بحث صادرات نساجی و پوشاک در کشور و استان از رشد ۳۶ درصدی برخوردار بودیم، ابراز کرد: اگرچه در سالهای گذشته یکی از رقبای جدی حوزه تولیدات، قاچاق بوده است اما تحریم و فشار در راستای مقابله با قاچاق نقش مهمی داشته است.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان رضوی با بیان اینکه در استان به دنبال توسعه بخشهای تولیدی و زیرساختهای آن هستیم، بیان کرد: ۳۳ درصد تولید نخ در خراسان رضوی افزایش یافته است و امیدواریم این روند توسعه بهتر و بیشتری پیدا کند.
وی با اشاره به اینکه خراسان رضوی از دیرباز از توانمندی، پتانسیل و ظرفیت بالایی در حوزه تولید پنبه برخوردار است، یادآور شد: تلاش میکنیم شهرک پوشاک و نساجی را با کمک صنعتگران و اصناف استان در مشهد ایجاد کنیم.
رسولیان افزود: با مدیریت صحیح فرآیند میتوانیم در حوزه صادرات و مقابله با قاچاق اثرگذاری خوبی داشته باشیم و از سهم ۲ میلیاردی سوغات استان سهم قابل توجهی به این حوزه اختصاص دهیم.
وی با بیان اینکه ۴۰ درصد محصولات پنبه را برای نیاز کشور وارد میکنیم، اظهار کرد: مجموعا سالانه ۱۳۰ هزار تن پنبه در کشور تولید و وارد میشود و این در حالی است که ظرفیت واحدهای تولیدی بیش از ۱۸۰ هزار تن است بنابراین ضرورت دارد تفاوت ۵۰هزار تنی این محصول را در میزان مصرف تغییر دهیم.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان رضوی با اشاره به اینکه در راستای افزایش تولید پنبه و توجه به این محصول به عنوان یک محصول استراتژیک باید اقدامات و برنامه ریزیهای علمی و راهبردی انجام شود، خاطر نشان کرد: آمادگی داریم طرح پایلوت الگوی اصلاح کشت پنبه را در خراسان رضوی اجرایی و پیگیری کنیم، چرا که صنعت برای توسعه وابستگی جدی به این محصول دارد.
وی با انتقاد از بروکراسی جدی در کشور گفت: با توجه به اینکه اختیارات در سطح شهرستانها و استانها محدود است و این تمرکزگرایی در کشور وجود دارد، متأسفانه همدلی در مسیر تولید و توسعه آنطور که باید وجود ندارد.
رسولیان با اشاره به اجرای طرح الگوی مثلث اقتصادی فرهنگی در خراسان رضوی افزود: در سایه اجرای این طرح خوشبختانه یک تعامل حداکثری در خراسان رضوی ایجاد شده است به طوری که اگر یک سرمایهگذار بخواهد در این استان سرمایهگذاری انجام دهد مورد حمایت مسؤولان شهرستانی و استانی قرار دارد.
وی بابیان اینکه تا کنون هزار و ۱۲۰ تفاهم نامه در خراسان رضوی در اجرای طرح مثلث اقتصادی به امضا رسیده است و ۱۰۰ معین اقتصاد مقاومتی در خراسان رضوی آغاز بهکار کرده است خاطر نشان کرد: در راستای توسعه اقتصادی روستا و مناطق مختلف و به منظور بهرهگیری از توانمندی مردم امور به بخش خصوصی واگذار کردیم به طوری که در مرحله نخست هزار و ۱۲۵ روستا را پیش بینی کردیم.
ترشیز جزو مناطق مستعد زنجیره تولید پنبه در شرق کشور است
فرماندار کاشمر نیز در این همایش با تأکید بر اینکه منطقه ترشیز از دیرباز با وجود ظرفیتها و پتانسیلهای بالقوه و بالفعل جزو مناطق مستعد زنجیره تولید پنبه در شرق کشور است، گفت: در اجرای نظریه توسعه مشارکتی به عنوان یکی از مولفههای زیست بوم کسب و کار و غالب بودن رویکرد اقتصادی به جای رویکرد عمرانی بهویژه در بخش روستایی، به منظور بهره گیری و بهره مندی از ظرفیتهای بنگاههای توانمند بخش خصوصی برای کمک به توسعه مناطق مختلف است و بیشک این همایش جلوهای از این طرح است.
مسلم ساقی با بیان اینکه همایش ملی روز جهانی پنبه برای نخستین بار در دیار ترشیز برگزار می شود، افزود: امید است برگزاری این همایش علاوه بر اینکه زمینه را برای تشویق و ترغیب کشاورزان به کشت محصول پنبه فراهم میکند باعث معرفی ظرفیتها و پتانسیلهای شهرستان در بخشهای مختلف نیز شود.
خراسان رضوی رتبه نخست سطح زیر کشت کشور را دارد
دبیر اجرایی همایش و رئیس مرکز آموزش عالی کاشمر نیز با اشاره به اینکه منطقه ترشیز از سال های دور یکی از قطب های تولید پنبه کشور بوده است اما به دلیل خشکسالیهای متوالی، واردات بیرویه پنبه و پایین بودن نرخ آن منجر به کاهش کشت این محصول شده است، گفت: خراسان رضوی رتبه نخست سطح زیر کشت کشور را دارد و شهرستانهای سبزوار، نیشابور، سرخس، نیشابور و بردسکن به ترتیب دارای بیشترین میزان سطح زیر کشت در استان را دارند.
هادی معماریان با بیان اینکه بر اساس تحقیقات انجام شده از سوی محققان ۴۸ درصد از منطقه ترشیز در محدوده مطلوب به لحاظ کشت پنبه قرار دارد، یادآور شد: شناسایی و احیای حلقههای مفقوده بازار رسانی محصول پنبه، ایجاد ارزش افزوده این محصول و ترغیب و احیای کشت پنبه بین کشاورزان، ترویج کشت ارقام کم آب طلب پنبه از دیگر اهداف برگزاری این همایش است.
وی با اشاره به پتانسیل و ظرفیت منطقه در راستای تولید محصولات کشاورزی و دامی خاطر نشان کرد: سابقه کشت پنبه در سالهای نه چندان دور، آشنایی کشاورزان با محصول پنبه، وجود ایستگاه تحقیقات پنبه شرق کشور، کارخانه پنبه پاک کنی و وجود و توسعه صنایع نساجی از مهمترین ظرفیتها و توانمندیهایی است که بار دیگر میتواند زمینه ساز رونق کشت این محصول باشد.
گفتنی است؛ برپایی نمایشگاه جانبی دستاوردهای پنبه، تجهیزات و مکانیزاسیون و تحقیقات، تجلیل از کشاورزان و فعالان صنعت پنبه و بازدید از کارخانجات نساجی کاشمر از دیگر برنامههای همایش ملی روز جهانی پنبه در کاشمر بود.
منبع: خبرگزاری فارس