قربانعلی روشنی روز سه شنبه در دیدار با رئیس مرکز آموزش عالی کاشمر لزوم توجه به صنایع تبدیلی پنبه را مهمترین اولویت کشور در این زمینه دانست.
وی گفت: امروزه اهمیت پنبه در صنایع نساجی، ایجاد اشتغال فراوان در صنایع مختلف وابسته نظیر پنبه پاک کنی، نخ ریسی، پارچه بافی، تولید پوشاک و روغن کشی محرز شده است به گونهای که این فعالیتها به خلق ارزش افزوده دو هزار و ۲۰۰ درصدی در صنایع بالادستی تولیدات نساجی، افزایش اشتغال و رونق تولید انجامیده است.
او افزود: همزمان با نیاز روزافزون به گونههای جدید اصلاح شده و اهمیت مدیریت زراعی در افزایش عملکرد و پیشرفت علوم مختلف به ویژه در بخش صنایع و کشاورزی، توسعه تحقیقات به ویژه امور به نژادی و بیوتکنولوژی پنبه یکی از اهداف اساسی مؤسسه تحقیقات پنبه است.
رئیس مؤسسه تحقیقات پنبه کشور گفت: نتایج تحقیقات این مؤسسه توانسته است با توجه به شرایط آب و هوایی مناطق مختلف در اراضی پنبه کاری کشور، ارقام و گونههای سازگار با آن محیطها را معرفی کند و امسال در مؤسسه تحقیقات پنبه کشور سه گونه و رقم جدید پنبه با خصوصیات منحصربه فرد معرفی شد.
روشنی افزود: رقم “حکمت” عملکرد بسیار قابل قبول با طول دوره رشد کوتاه و زودرس دارد و رقمهای موتانت با نامهای “تابان” و “پرتو” مقاومت زیادی به شوری و بیماری قارچی ورتیسیلیوم دارند و مزیتشان کشت در خاکهای شور و آلوده به عامل قارچی است.
وی ادامه داد: ارقام موتانت تابان و پرتو، حاصل تلاش ۱۴ ساله مشترک محققان مؤسسه تحقیقات پنبه کشور و پژوهشکده کشاورزی سازمان انرژی اتمی است که جهش ژنتیکی ایجاد شده بر اثر تشعشعات حاصل شده از کبالت در این دو رقم و به گزینی ارقام منجر به انتخاب و معرفی دو رقم تابان و پرتو شد.
رئیس مؤسسه تحقیقات پنبه کشور گفت: معرفی ارقام پنبه مقاوم به شوری از مهمترین رویکردهای مؤسسه است زیرا در شرایط فعلی شور شدن اراضی و کاهش منابع آب شیرین را میتوان مهمترین معضل کشاورزی قرن اخیر نامید پس مهمترین رویکرد مؤسسه تحقیقات پنبه هم معرفی ارقام مقاوم به شوری است البته باید دانست که بذر پنبه قابلیت کشت در اراضی شور را داراست و میتوان آن را در نقاطی از کشور که هیچ محصولی امکان رشد ندارد به راحتی کاشت.
روشنی افزود: مؤسسه تحقیقات پنبه میتواند با معرفی ارقام جدید به کشاورز کمک کند تا به راحتی در تنگنای شرایط فعلی یک تولید اقتصادی قابل قبول داشته باشد.
او ادامه داد: از شروع فعالیت مؤسسه تحقیقات پنبه کشور در سال ۱۳۷۶ تا سال ۱۳۹۰ تعداد چهار رقم پنبه معرفی شد یعنی به ازای هر چهار سال یک رقم؛ از سال ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۷ نیز هشت رقم جدید معرفی شد و سرعت معرفی ارقام افزایش یافت هم اکنون اما به ازای هر هشت ماه یک رقم و گونه جدید از بذر پنبه معرفی میشود و این امر موجب میشود که کشاورزان با توجه به محدوده کاری و تنوع ارقام بتوانند از ارقام خاص هر منطقه استفاده کنند.
وی افزود: در حال حاضر ۴۴ رقم پنبه بومی ایرانی مقاوم به خشکی و شوری، دارای الیاف مجعد و مناسب برای استفاده در صنایع لحاف و تشک در محدودهای از استان خراسان رضوی واقع در سبزوار و نیشابور کشت میشود و ۱۲ رقم تجاری پنبه که در حال حاضر در بخش تولید عرضه میشود نیز همگی توسط مؤسسه تحقیقات پنبه کشور معرفی شده است.
رئیس مرکز آموزش عالی کاشمر نیز در این دیدار ضمن تشریح دستاوردهای مرکز در زمینههای آموزشی و پژوهشی و لزوم هم افزایی آموزش و پژوهش در راستای بومی سازی دانش در دانشگاه جامعه محور گفت: مأموریت این مرکز در حل مسائل و مشکلات منطقه ترشیز بر اساس سند آمایش مصوب خود بر مبنای آب، کشاورزی و منابع طبیعی جهت نیل به توسعه پایدار تعریف شده است.
هادی معماریان خلیل آباد تعامل بین دانشگاه و مراکز تحقیقات کشاورزی را در کمک به حل مشکلات منطقه ترشیز ضروری دانست.
وی افزود: بیش از ۸۵ درصد اشتغال و درآمد منطقه بر پایه کشاورزی است و با ارائه راه حلهای علمی و کمک دانشگاه میتوان زمینه افزایش اشتغال زایی و درآمد مردم منطقه را فراهم کرد.
وی آمادگی اعضای هیأت علمی این مرکز را جهت گسترش همکاریهای دو جانبه و اجرای طرحهای پژوهشی و کاربردی مشترک با اعضای هیأت علمی ایستگاه تحقیقات پنبه شرق کشور اعلام داشت.
کاشمر در فاصله ۲۲۸ کیلومتری جنوب غرب مشهد قرار دارد.
منبع خبر: ایسنا