معرفی رشته علوم و مهندسی آب
اگر به برخی از خبرها و آمار آبهای شیرین توجه کنید و به عواقب خطرناک خشکسالی و خسارتهای جبران ناپذیر آن فکر کنید آنچه از تعجب شما میکاهد و به ارزش اسم این رشته میافزاید همان برخورد مهندس با آب، این ماده حیات بخش است. محدودیت منابع، نیاز روزافزون و افزایش جمعیت برای مهندسی کردن در حوزه آب آنقدر ارزشمند و ضروری است که نیازی به دلیل و برهان ندارد. برای تأمین نیروی انسانی متعهد و متخصص در رشته علوم و مهندسی آب و به منظور نیل به خودکفایی در زمینه آبیاری و زهکشی لازم است متخصصینی تربیت شوند که بتوانند با استفاده از دانش و تجربیات خود در توسعه و رشد اقتصادی کشور از طریق بالا بردن راندمان استفاده از منابع آب و خاک دخالت کرده و در امور تحقیقات و آموزش و برنامهریزی و طراحی و زهکشی نیز خدمت نمایند. هدف دوره تربیت کارشناسان کارآموزی است که بتوانند علاوه بر عهدهدار شدن مسوولیت در رشتههای آبیاری و امور آب کشور در برنامهریزی و آموزش علوم آبیاری و زهکشی منشأ خدمات شایسته باشند. طول این دوره ۴ سال است که طی آن دانشجویان با فراگرفتن ۲۲ درس عمومی، ۲۴ واحد دروس علوم پایه، ۵۹ واحد دروس تخصصی رشته، ۲۴-۱۵ واحد دروس تخصصی خوشه، ۱۴-۵ واحد دروس انتخابی و ۶ واحد کارورزی، به همراه کارهای عملی و آزمایشگاهی، در مجموع ۱۴۰ واحد درسی را میگذرانند.
صنعت و بازار کار
فارغ التحصیلان این رشته میتوانند در وزارت کشاورزی و امور آب سازمانهای آب منطقهای وزارت نیرو، واحد آب وزارت جهاد کشاورزی و شرکتهای پیمانکار و مهندسین مشاور به کار اشتغال ورزند. البته فارغ التحصیلان این رشته با توجه به واحدهای گذرانده شده میتوانند در زمینههای دیگر مثل نقشهبرداری، محلسبه آبهای روان و سیل ناشی از بارندگی، طراحی و احداث سیل بندها، حفاظت آب و خاک در مقابل فرسایش، طراحی سیستم فاضلاب شهری، استفاده از زمینهای شور و قلیایی و آبهای شور در کشاورزی و … وارد عرصه کار شوند. همچنین فارغ التحصیلان این رشته میتوانند در برنامهریزی و هدایت امور اجرایی پروژههای آبیاری و زهکشی، تدریس در دبیرستانهای کشاورزی و نیز در کارهای آزمایشگاهی آموزشکدهها و دانشکدههای کشاورزی در زمینه آبیاری و زهکشی فعالیت نمایند.
موقعیت شغلی رشته علوم و مهندسی آب در ایران
در کشور ما کشاورزی محور توسعه شناخته شده است و محور کشاورزی نیز آب است. پس باید در این زمینه سرمایه گذاری نمود. هر چند که در زمینه آب سرمایهگذاری بسیار خوبی شده است و این سرمایهگذاری نیز ادامه دارد. بنابراین فارغ التحصیلان این رشته بازار کار خوبی دارند و در آینده نیز بازار کار آنها بهتر خواهد شد. در حال حاضر نیز فارغ التحصیلان این رشته در بخش خصوصی، وزارت نیرو، وزارت جهاد کشاورزی، مهندسین مشاور آب و خاک، پیمانکاریهای مختلف و شیلات زمینه کاری دارند.
دانش آموختگان این رشته پس از فراغت از تحصیل و اخذ مدرک کارشناسی میتوانند با حضور در دورههای تجربی طراحی سیستم و گذراندن دوره دو ماهه موفق به دریافت مجوز طراحی یا طراحی و اجرا گردند و مستقلاً با تأسیس شرکتهای آبیاری و آبرسانی یا در غالب همکاری با شرکتهای کشاورزی و آبرسانی دیگر به طراحی یا طراحی توأم با اجرای سیستمهای آبیاری بپردازند.
سیمای رشته علوم و مهندسی آب در مرکز آموزش عالی کاشمر
این گروه دارای ۵ عضو هیئت علمی تمام وقت بوده و اولین گروه مصوب مرکز آموزش عالی کاشمر میباشد که طی سه دوره ۶۹ دانش آموخته تحویل بازار کار داده است. درصد قبولی دانش آموختگان این رشته در سه سال متوالی در کنکور سراسری کارشناسی ارشد بیش از ۸۵ درصد بوده که بخشی از آن به صورت زیر بیان شده است:
دانشگاه تربیت مدرس ۲ نفر، دانشگاه تهران ۳ نفر، دانشگاه فردوسی مشهد ۲ نفر، دانشگاه صنعتی اصفهان ۳ نفر، دانشگاه شیراز ۴ نفر، دانشگاه بیرجند ۴ نفر، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری ۳ نفر، دانشگاه رازی کرمانشاه ۱ نفر، دانشگاه شهرکرد ۲ نفر و …
فعالیتهای علمی و پژوهشی، اجرایی و زیربنایی گروه علوم و مهندسی آب
- ارتباط علمی با دانشگاه صنعتی استانبول ترکیه در خصوص مباحث مربوط به تغییر اقلیم
- ارتباط با اندیشکده سنجش از دور دانشگاه شهید بهشتی
- همکاری با انجمن اقلیم شناسان ایران
- همکاری با سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی
- همکاری با شرکتهای مهندسین مشاور
- برگزاری کارگاههای آموزشی طراحی سیستمهای نوین آبیاری
- برگزاری کارگاههای آموزشی نرم افزارهای تخصصی رشته علوم و مهندسی آب
- و …