معرفی رشته:
علم محیط زیست، دانش زندگی پایدار و همسو با طبیعت است. رشته محیط زیست از جمله رشته هایی است که در سطح جهانی توجه ویژه ای به آن می شود و دلیل این توجه خاص را می توان در دغدغه ها و بحران های محیط زیستی بدانیم که امروزه جهان با آن روبرو است.
علوم و مهندسی محیط زیست یک رشته چند بخشی یا بین رشتهای بوده و آمیختهای از علوم زیست شناسی، اکولوژی، فیزیک، شیمی، زمینشناسی، اقلیمشناسی، کشاورزی، آبخیزداری و جغرافیا میباشد. این رشته تلاش میکند تا بین محیط انسانی یا محیط شهری و محیط فراشهری مثل مرتع، جنگل و… ارتباط برقرار نماید تا بشر با استفاده از دانش روزافزون خود به نحوی عمل کند که با نیازها و امیدهایش هماهنگی بیشتری داشته باشد و در نهایت زندگی بهتری را برای خود و آیندگان فراهم سازد.
زمینه های شغلی رشته علوم و مهندسی محیط زیست
مهندسین تربیت یافته این رشته قادرند با برخورداری از دانش علوم پایه قوی و درک عمیق از فنون و روشهای برنامه ریزی، مدیریت و حفاظت محیط زیست، امر هدایت و اجرای پژوهشهای محیط زیستی و بین رشتهای را عهدهدار شوند. اشتغال در رشته محیط زیست در ۳ بخش دولتی، خصوصی و خویش فرما امکانپذیر است. در بخش دولتی اداره محیط زیست، اداره منابع طبیعی، سازمان پارک ها و فضای سبز، شهرداری، جهاد کشاورزی، مدیریت پارک های ملی و منطقه ای، اداره آب و فاضلاب، شرکت آب منطقه ای، صنایع مختلف برای کاهش و کنترل آلودگیهای زیست محیطی، واحدهای کارگاهی معادن منطقه، مراکز تحقیقاتی و پژوهشگاههای مرتبط با موضوعات محیط زیستی. علاوهبراین، فارغ التحصیلان این رشته می توانند در سازمان حفاظت محیط زیست، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، وزارت نفت، وزارت نیرو، وزارت صمت، وزارت آموزش و پرورش و وزارت کشور به کار گمارده شوند.
مشاغل رشته علوم و مهندسی محیط زیست در بخش خصوصی شامل اشتغال در شرکت های مهندسین مشاور، شرکت های پیمانکاری، شرکت های تامینکننده تجهیزات، آزمایشگاه ها، خدمات ممیزی و استقرار سیستم های مدیریت در حوزه محیط زیست است.
نوع دیگری از کسب و کار که در رشته محیط زیست امکانپذیر است، کسب و کار “خویشفرما” است که نوعی کارآفرینی نیز محسوب میشود. چرا که میتواند زمینه اشتغال جمعی از متخصصین این حوزه و علوم مرتبط را فراهم نماید. در این نوع از کسب و کار فرد از طریق تحصیل در دانشگاه و تجربیاتی که طی دوره کارآموزی و …. کسب نموده است، به صورت مستقل شروع به کار می نماید. حداقل سه نوع کسب و کار “خویشفرما” شامل در زمینه محیط زیست میتوان اشاره نمود: ۱- تاسیس موسسه مردم نهاد (NGO) 2- تاسیس شرکت های دانش بنیان و ۳- پژوهش و آموزش
مباحثی که در این رشته میآموزند:
منابع درسی که برای دانشجویان در رشته علوم و مهندسی محیط زیست وجود دارد شامل میکروبیولوژی، آلودگی آب و خاک، آلودگی هوا، حفاظت آب و خاک، ارزیابی اثرات توسعه، ارزیابی توان محیط زیست، سنجش از دور و سامانه اطلاعات جغرافیایی، حقوق و مدیریت محیط زیست، توسعه پایدار، کارورزی، ایمنی، بهداشت و محیط زیست (HSE)، دروس مرتبط با تنوع زیستی، پارکداری، اکوتوریسم، اقتصاد منابع طبیعی، و دروس مرتبط با منابع آب (تالابها،دریاچه ها و دریاها) است که این دروس بسیار کاربردی است.
علاوه بر این دروس، مرکز آموزش عالی کاشمر در صدد است با برگزاری دوره های آموزشی که برای ورود دانشجویان به بازار کار در این رشته نیاز است، برگزار نماید تا فارغ التحصیلان آمادگی کامل برای ورود به بازار کار را داشته باشند.
مزایای مرکز آموزش عالی کاشمر
این مرکز با داشتن کلاسهای استاندارد، آزمایشگاه آب و خاک و محیط زیست، کارگاه نقشه برداری و سایت ژئوماتیک مجهز و نیز بهره گیری از اساتید مجرب و حرفه ای آماده پذیرش دانشجویان در این رشته می باشد و می تواند زمینه را برای پیشبرد اهداف محیط زیستی و توسعه پایدار برای علمآموزانی که علاقمند به تحصیل در این رشته هستند فراهم کند.